П'ятниця, 18 лютого 2022 11:58

Дирофіляріоз у собак та котів. Симптоми, профілактика та лікування.

Оцініть матеріал!
(7 голосів)

Що таке дирофіляріоз

Дирофіляріоз у собаки та кішки – захворювання, спричинене паразитами (гельмінтами-нематодами) D. Immitis та D. Repens. У нематоди основним господарем є собаки або кішки, а проміжним – комарі, тобто комарі переносять личинок дирофілярій, і з укусом комахи личинки гельмінту потрапляють в організм тварини та розвиваються до дорослої особини. D. Immitis паразитує у правих відділах серця, легеневих артеріях, легенях. D. Repens виявляється по всьому організму, але більшість зосереджена в підшкірній клітковині. Ви можете уявити, наскільки легені й серце собаки можуть бути вражені дирофіляріями.

Ось фото, яке явно демонструє небезпечність цього захворювання:

Приклад дирофіляріозу у собаки

Як відбувається зараження дирофіляріозом

Проміжним господарем є комар. Комар заковтує молодих дирофілярій, яких називають мікрофіляріями разом із кров'ю заражених собак. Далі дирофілярії розвиваються у тілі комара. Потім комар кусає здорового собаку, заражаючи його дирофіляріозом. У собаці відбувається розвиток дирофілярій. Зрештою дирофілярії проникають у серце і легеневі артерії, де і відбувається їхнє статеве дозрівання.

Dirofilaria immitis Дирофіляріоз

Дорослі дирофілярії досягають 10 – 30 сантиметрів завдовжки. Буває, що в однієї собаки виявляють понад 250 хробаків. Дорослі хробаки спаровуються, одна самка може виділяти у кров собаки 5000 мікрофілярій на день.

В який період відбувається зараження

Ще кілька років тому траплялися поодинокі випадки, але на сьогодні кількість хворих тварин в Україні значно збільшилася. Контрольним моментом у поширенні дирофіляріозу є кліматичний фактор. Для визрівання личинок необхідна середньодобова температура 18 градусів за Цельсієм, зі збільшенням температури дозрівання личинок проходить швидше – так, за нормальної температури 30 градусів у тому, щоб личинки стали інвазивними, потрібно лише 8 днів. З цього випливає, що для північної півкулі характерне зараження дирофіляріозом у літній період.

Симптоми та діагностика дирофіляріозу

Клінічні прояви захворювання залежать від виду дирофілярій та від ступеня інвазії. У ряді випадків захворювання може тривалий час протікати безсимптомно. Особливо безсимптомний перебіг властивий інвазії D. Repens. У собак, заражених D. Immitis, може спостерігатися стомлюваність, кашель, втрата ваги, задишка, набряки, скупчення рідини у плевральній порожнині. З даних анамнезу — часто такі тварини не менше 6 місяців тому могли вивозитися в тепліші райони, але це не обов'язкова умова. Як мінімум пів року необхідно для розвитку з личинки (мікрофілярії) дорослої особини, але симптоматика може почати виявлятись і пізніше.

Симптоми дирофіляріозу у собак:

  • Кашель;
  • Прискорене дихання;
  • Знижена активність
    млявість і слабкість;
  • Апатія;
  • Втрата ваги;
  • Кашель із кров'ю.

Симптоми дирофіляріозу у котів:

  • Кашель (у 50% випадків);
  • Астмоподібні симптоми;
  • Неврологічні порушення (при проникненні дирофілярій у нервову тканину);
  • Набряк легенів;
  • Сонливість;
  • Швидка стомлюваність – тобто. симптоми правобічної серцевої недостатності.

На пізніх стадіях хвороби:

  • Хронічна серцева недостатність;
  • Колапс;
  • Смерть.

Діагноз дирофіляріоз ставлять за результатами тестів антиген (визначення дорослих особин). За наявності в організмі хворої тварини тільки самців нематод тести будуть помилково негативними. Мікрофілярії (личинну форму) можна побачити у мазку периферичної крові. Досить часті випадки випадкової діагностики при дослідженні крові з приводу скарг, не пов'язаних із зараженням дирофіляріями.

Діагностика дирофіляріозу включає наступні етапи:

  • Аналіз крові на наявність мікрофілярій – лікар бере зразок крові та шукає під мікроскопом мікрофілярії;
  • Аналіз крові на наявність антигену дирофілярію. Дозволяє виявити дорослих дирофілярій у серці, навіть якщо вони не виробляють мікрофілярій;
  • Рентген та ехокардіографія (УЗД серця) – дозволяють виявити дорослих дирофілярій у серці та судинах.

Після діагностики собак відносять до однієї з наступних категорій:

  • 1 категорія: початкова стадія захворювання без симптомів або з мінімальним їх проявом, без видимого ушкодження серця.
  • 2 категорія: симптоми середньої тяжкості або які мають періодичний характер. Стан собаки загалом добрий, зустрічаються проблеми із серцем.
  • 3 категорія: серйозні порушення здоров'я собак.
  • 4 категорія: синдром каудальної порожнистої вени, колапс та швидка смерть без екстреного хірургічного видалення хробаків.

Лікування та профілактика дирофіляріозу

Для вибору правильної тактики лікування необхідно зробити тест для диференціації D. Immitis від D. Repens. Якщо виявлено D. Repens, тварині призначають препарат моксидектин або селамектин (ця речовина, що діє, міститься в деяких краплях на холку від ектопаразитів), або препарат івермектин. Його вводять підшкірно або внутрішньо раз на місяць. Дані препарати не вбивають дорослих особин, але діють на мікрофілярію, тому лікування займає близько 2 років (термін життя дорослих дирофілярій). Періодично здають аналіз для підтвердження наявності дорослих форм нематод.

При виявленні D. Immitis визначення ступеня інвазії необхідно виконати ЕхоКГ серця. Звертають увагу на візуалізацію дирофілярій у правих відділах серця або в легеневій артерії та її гілках. Якщо гельмінти не візуалізується, це говорить про низький рівень інвазії та низький ризик тромбоемболії. Лікування проводиться препаратом міларсоміном, який вбиває як дорослих особин, так і мікрофілярій. Стандартний протокол введення – двічі через 24 години.

Тваринам, ураженим D. Immitis дуже важливо обмежувати фізичну активність. Через 6 місяців після терапії повторна діагностика (тестування на антиген, ЕхоКГ та рентген грудної клітки). Для профілактики можливих ускладнень тварин призначають кортикостероїди, гепарин, антибіотики.

При високому ступені інвазії D. Immitis показано лише хірургічне вилучення гельмінтів із порожнин серця та легеневих артерій.

Ось приклад використання сучасного обладнання при видаленні серцевих хробаків з легеневих артерій за допомогою «CLEAR IT». Цей сучасний пристрій розроблений Avalon med. Тестова операція проводилась під наглядом лікарів Луїджі Венко та Далми Петерфія (Європейська асоціація дирофіляріозу та ангіостронгільозу – ESDA). Обладнання успішно пройшло останній тест.

Аналіз на антиген дорослих гельмінтів може бути помилково негативним через низьку інвазію. На відміну від собак, кішки паразитують 1-12 особин, часто менш як 5 штук. Уточнити діагноз необхідно за допомогою рентгенографії та ЕхоКГ. На рентгенограмі присутні ознаки збільшення правих відділів серця та збільшення діаметра лівої легеневої артерії, спостерігаються зміни у паренхімі легень. На ЕхоКГ існує можливість побачити дорослу дирофілярію у порожнині правого шлуночка. Лікування також проводять івермектином.

Дирофіляріоз довго лікувати, але легко запобігти. У літній період надійною профілактикою є щомісячне використання спот-он препаратів (краплі на холку), що містять моксидектин або селамектин. Ці препарати зручно використовувати та дають гарантований захист від зараження цим серйозним захворюванням.