Четвер, 21 липня 2022 14:10

Як перевезти собаку чи кота в США? Які документи потрібні

Оцініть матеріал!
(15 голосів)

З 14 липня 2021 року США офіційно обмежили в'їзд собак з понад 100 країн (відкриється у новому вікні), де фіксуються випадки захворювання на сказ. На жаль, Україна серед них. Але це не означає, що ви не зможете туди попасти з вашими улюбленцями! Чи стосується ця заборона котів? Як правильно оформити документи для собаки та що потрібно знати для подорожі з тваринами до США, розбираймося разом! Поїхали!

Раніше для ввезення собак з цих країн було достатньо підтвердити вакцинацію від сказу. Тепер же для ввезення собак необхідно обов'язково отримати письмовий дозвіл з Центру за контролем і профілактики захворювань (CDC). Запит на одержання такого дозволу повинен бути відправлений не пізніше ніж за 6 тижнів до припущеної дати в'їзду. Американські ЗМІ називають нові обмеження на ввіз собак «забороною», хоча по суті вона такою не є. Отже, почнемо з простішого, з котів, якщо вас цікавить собака, пропускайте ці абзаци!

Як перевезти кота в США

Згідно з офіційною інформацією, станом на тепер, сертифікат про стан здоров’я не вимагається CDC (Центр за контролем і профілактикою захворювань США) для в’їзду домашніх котів у Сполучені Штати, хоча деякі авіакомпанії чи штати можуть вимагати їх. Проте домашні коти підлягають перевірці в портах в'їзду, і їм може бути відмовлено у в'їзді до Сполучених Штатів, якщо вони мають ознаки інфекційної хвороби, яка може передаватися людям. Якщо кіт виглядає хворим, у пункті в’їзду може знадобитися додатковий огляд у ліцензованого ветеринара коштом власника.

Офіційно для ввезення до Сполучених Штатів котам не потрібно мати підтвердження вакцинації проти сказу. Однак деякі штати вимагають щеплення кішок від сказу, тому радимо наперед дізнаватись умови та правила авіакомпаній та штату до якого ви в'їжджаєте. Доволі часто саме авіакомпанії вимагають відповідні документи. Якщо вони нічого не вимагають, можна на свій страх і ризик спробувати, але, щоб ніде не виникало проблем, радимо мати всю документацію, (вона до речі, буде актуальною для подорожей у будь-яку країну світу).

Ось перелік документів, що можуть вимагати в аеропортах чи штатах:

  1. Міжнародний ветеринарний паспорт кота з відмітками про обробку від паразитів, вакцинацією від сказу.
  2. Спеціальний чип, що ідентифікує тварину.
  3. Серологічний титр на антитіла до сказу. Титри повинні бути визначені щонайменше через 30 днів після початкової вакцинації проти сказу та щонайменше за 45 днів до в’їзду в США. Результати тесту дійсні протягом 1 року з дати відбору проби.
  4. Сертифікат про вакцинацію від сказу міжнародного зразка, виданий ветеринаром, який проводив вакцинацію

Якщо з цими документами проблем немає, в Україні ви отримуєте ветеринарну довідку, яка видається тільки в державних установах ветеринарної медицини. Такий документ у кінцевому результаті обмінюється на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка. Довідку слід отримати за 3 дні до виїзду. Обміняти довідку на сертифікат ви маєте безпосередньо в аеропорту, це може зайняти деякий час, тому подбайте про це заздалегідь.

Висновок:

Офіційно в США для котів нічого не вимагається, але радимо уточнити умови авіакомпанії, якою летите та конкретно штату, через який ви в'їжджаєте в США. Вони можуть мати свої вимоги до документів! І про них радимо подбати заздалегідь.

Як перевезти собаку в США

Для собак ситуація суттєво відрізняється. В CDC пояснюють введення обмежень різким збільшенням числа цуценят, яким в останній час було відмовлено у в'їзді з-за того, що вони ще не досягли віку, з якого вакцина від сказу є ефективною.  3a словами Емілі Пієраччі, експерта CDC, найчастіше відмови були викликані фальшивими документами, в яких говорилося, що собака старший за 4 місяці. Отже, маємо те що маємо, розберімося як перевезти собаку до США!

Починаючи з 10 червня 2022 року, варіанти перевезення собак із країни високого ризику сказу за останні 6 місяців залежатимуть від того, де собакам зробили щеплення від сказу, а також від кількості імпортованих собак. Усі собаки з країн високого ризику повинні:

  1. Бути віком не менше 6 місяців.
  2. Мати дійсне свідоцтво про вакцинацію проти сказуПравила відрізняються залежно від того, була собака вакцинована в Сполучених Штатах чи за кордоном (див. нижче).
  3. Мати ISO-сумісний мікрочипдля ідентифікації, зазначений у сертифікаті вакцинації проти сказу.

На цей час існує три варіанти (A, B, C) потрапити з собакою до США

Кожен з цих варіантів має свої нюанси. Якщо ви не хочете погружатись дуже детально, то коротко це виглядає так. Виберіть ваш варіант, щоб одразу перейти до потрібної ситуації.

  1. Ви маєте сертифікат про вакцинацію від сказу, зроблений в США
  2. Ви подаєте заяву та отримуєте дозвіл на прибуття з твариною до США
  3. У вас немає ні того, ні іншого

Варіант А:

У вас є дійсний сертифікат про вакцинацію від сказу (RVC), виданий у США. Немає обмежень щодо кількості собак із дійсними сертифікатами вакцинації від сказу, виданими в США. Ваша собака повинна:

  1. Виглядати здоровим після прибуття.
  2. Бути віком не менше 6 місяців.
  3. Мати номер ISO-сумісного мікрочипа, зазначеного у сертифікаті вакцинації проти сказу.
  4. Після прибуття мати при собі дійсний сертифікат про щеплення від сказу, виданий у США.
    1. Вакцина проти сказу повинна бути введена ветеринаром із ліцензією США у Сполучених Штатах у віці 12 тижнів або пізніше та принаймні за 28 днів до прибуття, якщо це перше щеплення собаки.
    2. Бустерні вакцини проти сказу, введені в Сполучених Штатах після 15-місячного віку, дійсні негайно.
  5.  Прибуття в один із 18 аеропортів із карантинною станцією CDC:

Анкорідж (ANC), Атланта (ATL), Бостон (BOS), Чикаго (ORD), Даллас (DFW), Детройт (DTW), Гонолулу (HNL), Х'юстон (IAH), Лос-Анджелес (LAX), Маямі (MIA), Міннеаполіс (MSP), Нью-Йорк (JFK), Ньюарк (EWR), Філадельфія (PHL), Сан-Франциско (SFO), Сан-Хуан (SJU), Сіетл (SEA) і Вашингтон (IAD).

Важлива примітка: прострочені сертифікати вакцинації проти сказу в США НЕ приймаються. Якщо термін дії свідоцтва про щеплення від сказу, виданого в США, закінчився, ви повинні перевести тварину, використовуючи варіант B або C (див. нижче).

Варіант B: 

Подайте заявку та отримайте дійсний дозвіл на ввезення собак CDC до прибуття. CDC видаватиме дозволи лише на 2 собаки на людину.

  1. Ви повинні подати онлайн заявку на дозвіл на ввезення собак CDCРекомендується подавати заявку принаймні за 6 тижнів до передбачуваної подорожі. Перед початком процесу ваша собака повинна:
  1. Прибуття в один із 18 аеропортів із карантинною станцією CDC:

 Анкорідж (ANC), Атланта (ATL), Бостон (BOS), Чикаго (ORD), Даллас (DFW), Детройт (DTW), Гонолулу (HNL), Х'юстон (IAH), Лос-Анджелес (LAX), Маямі (MIA), Міннеаполіс (MSP), Нью-Йорк (JFK), Ньюарк (EWR), Філадельфія (PHL), Сан-Франциско (SFO), Сан-Хуан (SJU), Сіетл (SEA) і Вашингтон (IAD).

Важлива примітка: дозволи не видаються в пунктах в'їзду. Апеляції не допускаються.

Як подати заявку на дозвіл, читайте нижче.

Варіант C:

Для собак без сертифіката вакцинації від сказу, виданого в США, або дозволу на імпорт собак CDC. Зверніть увагу: це єдиний варіант для осіб, які імпортують 3 або більше собак до Сполучених Штатів.

  1. Виглядати здоровим після прибуття.
  2. Бути віком не менше 6 місяців.
  3. Мати номер ISO-сумісного мікрочипа, зазначений у сертифікаті вакцинації проти сказу.
  4. Під час прибуття мати при собі дійсний сертифікат про щеплення від сказу.
    • Вакцина проти сказу має бути введена ліцензованим ветеринаром у віці 12 тижнів або пізніше та принаймні за 28 днів до прибуття, якщо це перше щеплення собаки.
    • Бустерні вакцини проти сказу, введені після 15-місячного віку.
  5. Зробіть бронювання в одному зі схвалених CDC закладів догляду за тваринами з необхідними подальшими послугами* коштом імпортера (власника).
  6. Заклад із догляду за тваринами, схвалений CDC, визначить, чи має собака дійсний RVC, виданий за кордоном, і серологічний титр.
    • У разі недійсності RVC іноземного зразка: собаці буде відмовлено у в’їзді.
    • Якщо дійсний виданий за кордоном RVC: заклад, схвалений CDC, визначить, чи має собака дійсний серологічний титр на сказ.
      • Якщо титр дійсний : після прибуття кожна собака має бути оглянута та повторно вакцинована вакциною проти сказу, ліцензованою в США, ветеринаром, акредитованим USDA, у схваленому CDC закладі догляду за тваринами після прибуття коштом імпортера (власника).
      • Якщо титр недійсний або титр відсутній: кожна собака повинна мати карантин у схваленому CDC закладі догляду за тваринами протягом 28 днів після обстеження та повторної вакцинації коштом імпортера (власника).

Важлива примітка: Варіант C є єдиним варіантом для людей, які мають 3 або більше іноземних вакцинованих собак. Собаки ПОВИННІ в'їжджати в аеропорт, пов'язаний зі схваленим CDC закладом для догляду за тваринами, де вони мають бронювання, і бронювання ПОВИННО бути зроблено до прибуття в Сполучені Штати.

Після підготовки усіх документі, в Україні ви отримуєте ветеринарну довідку, яка видається тільки в державних установах ветеринарної медицини. Такий документ у кінцевому результаті обмінюється на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка. Довідку слід отримати за 3 дні до виїзду. Обмін довідки на сертифікат відбувається в аеропорту, тому краще прибути туди швидше, це може зайняти певний час.

Що таке міжнародний сертифікат про вакцинацію від сказу, де його взяти?

Доволі часто в аеропортах чи інших установах вимагають міжнародний сертифікат про вакцинацію від сказу. Це не ті відмітки в паспорті, де вказані тип вакцини, дата вакцинації та підпис з печаткою лікаря. Сертифікат повинен бути окремим документом, у якому вказані наступні дані:

  • Ім'я та адреса власника.
  • Порода собаки, стать, дата народження (приблизний вік, якщо дата народження невідома), масть і відмітини.
  • ISO-сумісний номер мікрочипа собаки.
  • Назва або виробник вакцини, номер партії та термін придатності продукту.
  • Дата щеплення від сказу.
  • Дата закінчення терміну дії щеплення (дата наступного щеплення).
  • Ім'я, номер ліцензії, адреса та підпис ветеринара, який вводив вакцину.

Сертифікат видає лікар-ветеринар, що проводив щеплення. Лікар повинен мати ліцензію. Номер ліцензії вказується в сертифікаті.

 

Завантажити типову форму міжнародного сертифіката про вакцинацію від сказу
(Документ у форматі PDF ~300 кБ)

 

Як отримати дозвіл від CDC на ввіз собаки в США

CDC має повноваження видавати дозвіл CDC на імпорт собак для ввезення 1-ої або 2-ох собак із країни високого ризику собачого сказуДозволи видаватимуть лише собакам, які були щеплені проти сказу в чужій країні. Собакам із дійсними сертифікатами вакцинації від сказу, виданими в США, дозвіл не потрібен.

Вимоги до заявки на дозвіл

Під час тимчасового обмеження кожна особа може отримати дозвіл на ввезення не більше 2-ох собак за одну поїздку. Особи, які бажають імпортувати собак для науки, освіти, виставок або правоохоронних органів, можуть отримати дозвіл на імпорт більше ніж 2 собак.

Щоб собаки мали право на отримання дозволу на імпорт, вони повинні:

Собаки повинні в’їжджати до Сполучених Штатів через один із 18 аеропортів із карантинною станцією CDC:
Анкорідж (ANC), Атланта (ATL), Бостон (BOS), Чикаго (ORD), Даллас (DFW), Детройт (DTW), Гонолулу (HNL), Х'юстон (IAH), Лос-Анджелес (LAX), Маямі (MIA), Міннеаполіс (MSP), Нью-Йорк (JFK), Ньюарк (EWR), Філадельфія (PHL), Сан-Франциско (SFO), Сан-Хуан (SJU), Сіетл (SEA) і Вашингтон (IAD).

Перш ніж подавати заявку, ось декілька нюансів

  1. Почніть процес завчасно перед поїздкою. Дайте собі достатньо часу, щоб подати заявку на отримання дозволу, особливо щоб зібрати всі необхідні документи та фотографії. Крім того, через велику кількість заявок, які отримує CDC, може знадобитися до 30 робочих днів або 6 тижнів, поки CDC опрацює повну та дійсну заявку на отримання дозволу. Однак, якщо в додатку відсутня потрібна інформація, процес може тривати довше. CDC відповість вам протягом 6 тижнів.
  2. Якщо вам надано дозвіл, він дійсний для в’їзду в будь-який із затверджених портів в’їзду за 14 днів до запланованої дати прибуття в Сполучені Штати до 90 днів після запланованої дати прибуття. Якщо дата вашого прибуття змінюється на період, що не перевищує термін дії виданого вам дозволу, негайно повідомте про це CDC за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Дозвіл можна використати лише один раз до закінчення терміну дії.

  1. Дозвіл буде надано лише одній особі, відомій як Заявник. Заявнику має бути не менше 18 років, щоб подати заявку. Ви, як Заявник, можете призначити когось (наприклад, члена родини чи друга), відомого як Власник дозволу, для поїздки з собакою до Сполучених Штатів. Якщо це так, ви повинні переконатися, що власник дозволу отримав дозвіл, щоб він міг пред’явити його офіцеру митної та прикордонної служби США після прибуття.

Для переходу на форму подачі заявки, тисніть на кнопку нижче:

 

В чому перевозити собаку чи кота, яку переноску вибрати?

Кожна авіакомпанія пред'являє свої вимоги до перевезення тварин у літаку. Найкращим варіантом буде почитати правила перевезення тварин авіакомпанії, з якою ви плануєте подорожувати.

Усі вони наголошують, що тварині повинно бути комфортно, тобто втиснути  великого кота в мініатюрну переноску рахується не гуманним методом, тому враховуйте цей нюанс!

Наприклад у більшості авіакомпаній можна взяти тварину з собою в салон літака, якщо її вага не перевищує 8 кг, за місце доведеться доплатити та попередньо узгодити з авіакомпанією, що ви плануєте летіти з твариною. Окрім перечислених вище документів, потрібно подбати про переноску для тварини, вони бувають двох типів, жорсткі та м'які. В салон літака дозволяються обидва типи, головне, щоб вони відповідали розмірам. Зазвичай розміри не повинні перевищувати 115 см у сумі, наприклад авіакомпанія LOT вимагає переноску розмірами не більше 55 см x 40 см x 20 см. Розміри обумовлюються тим, що тварину в переносці потрібно буде ставити під переднє крісло, тому такі чіткі вимоги.

Для перевезення тварини у багажному відділенні, потрібно переноску жорсткого типу, вона повинна відповідати вимогам безпеки тварини, які вимагає авіакомпанія.

Настійливо рекомендуємо усі нюанси з перевезенням тварин виясняти в авіакомпаній, офіційних сайтах і т.д., це вбереже вас від неочікуваних та не приємних ситуацій! Ми лишень даємо загальні рекомендації, щодо переносок! 

Поширені запитання щодо перевезення тварин в США

Так, ви можете потрапити в США без сертифікату про вакцинацію від сказу чи дозволу на в'їзд. Але вам доведеться забронювати місце на прийом та вакцинацію в одному з ветеринарних пунктів, схвалених СDС. Таких пунктів всього 4: Атланта, Лос-Анджелес, Маямі та Нью-Йорк. Без бронювання вам буде відмовлено у в'їзді в США. Також майте на увазі, що результати серологічного титру на сказ краще отримати до прибуття в Сполучені Штати. Інакше доведеться пройти 28-денний карантин. А це не дешево. Краще заздалегідь про все подбати

Так, ви можете потрапити в США без сертифікату про вакцинацію від сказу. Але вам доведеться забронювати місце на прийом та провести вакцинацію в одному з ветеринарних пунктів, схвалених СDС. Таких пунктів всього 4: Атланта, Лос-Анджелес, Маямі та Нью-Йорк. Без бронювання вам буде відмовлено у в'їзді в США.

Так, ви можете потрапити з собакою в США без серологічного тесту. Але вам доведеться забронювати місце на прийом в одному з ветеринарних пунктів, схвалених СDС. Таких пунктів всього 4: Атланта, Лос-Анджелес, Маямі та Нью-Йорк. Без бронювання вам буде відмовлено у в'їзді в США. По прибуттю необхідно буде повторно вакцинувати собаку та пройти 28 денний карантин.

Так, мікрочип повинен бути. Його номер повинен бути вказаний у ветеринарному паспорті та сертифікаті про вакцинацію від сказу. Також вам не вдастся отримати серологічний тест без ISO-сумісного мікрочипу.