Понеділок, 16 серпня 2021 09:28

Парвовірусний ентерит у собак. Діагностика. Лікування. Профілактика.

Оцініть матеріал!
(15 голосів)

Що таке парвовірусний ентерит

Парвовірусний ентерит - дуже небезпечне, швидкоплинне інфекційне захворювання собак будь-яких порід. Клінічні прояви захворювання супроводжуються млявістю, відмовою від приймання їжі, блювотою, діареєю, підвищенням температури, поступовим розвитком зневоднення організму тварини та розвитком міокардиту. Часто швидке прогресування симптомів призводить до смертельного результату!

Що таке парвовірусний ентерит

Хто найбільш вразливий до парвовірусу

Найбільш схильні до захворювання собаки дрібних порід - йоркширський тер'єр, чихуа-хуа, мальтійські болонки, а так само ротвейлери, добермани, американські пітбультер'єри, спанієлі, німецькі вівчарки, лабрадори. Значно збільшує ризик зараження - несвоєчасна вакцинація дорослих собак і цуценят або її відсутність. Негативну роль у розвитку прогресуванні інфекції відіграють погане годування і догляд за собакою, стреси, операції, глистова інвазія, різні шлунково-кишкові розлади.

Збудники інфекції - парвовіруси, вони мають дуже високу вірулентність і стійкість в навколишньому середовищі, де при сприятливих умовах вони можуть зберігатися до 2-х років. Собаки хворіють як при прямому контакті з хворими тваринами, які виділяє величезну кількість вірусу з фекаліями, так і при контакті з інфікованими об'єктами зовнішнього середовища - одягом, взуттям, іграшками, підібраною на вулиці їжею. Так як парвовіруси собак можуть перебувати всюди, уникнути інфікування тваринам практично неможливо.

Захворіти парвовірусним ентеритом можуть собаки будь-якого віку, але частіше за все хворіють цуценяти від 2-х тижнів до 1 року, через те, що ще не сформувався стійкий імунітет в молодому організмі.

Особливо важко захворювання протікає у цуценят до 12-ти тижневого віку. У дорослих собак інфекція може протікати безсимптомно або без яскраво виражених клінічних ознак. Тому вони є найбільш небезпечними в епідеміологічному відношенні як поширювачі інфекції. Їх можуть просто не лікувати з прихованою формою і не ізолювати від контактів з іншими тваринами. Перші клінічні ознаки хвороби проявляються на 2-7 день з моменту інфікування, цей період протікає приховано. Іноді інкубаційний період може тривати і до 2-х тижнів.

Форми та перебіг хвороби

Перебіг хвороби може бути:

  • Надгострий,
  • Гострий,
  • Підгострий,
  • Абортивний.

Гострий і підгострий перебіг, як правило, виникає у цуценят і найчастіше супроводжується ураженням кишківника.

Залежно від клінічного прояву розрізняють 2 форми парвовірусного ентериту:

  • Кишкова,
  • Міокардитична.

Симптоми парворірусного енетриту

Серцева (міокардитична) форма протікає надгостро, і не залежить від розвитку кишкової форми, частіше реєструється у цуценят 1-2-х місячного віку. При ураженні міокарда собаки гинуть від гострої серцево-судинної недостатності, власники звертаються з симптомами раптової задишки, блювоти й гучних стогонів у тварини.

Кишкова форма відома як парвовірусний ентерит. Початкові клінічні ознаки можуть бути неспецифічними: апатія, відсутність апетиту, сонливість, слабкість. Надалі клінічні ознаки прогресують протягом 24-48 годин і супроводжуються підвищенням температури до 41,5ºС, частою, рясною і тривалою блювотою, яка призводить до зневоднення тварини. Незабаром після появи блювоти приєднується діарея. Фекалії можуть бути темними або з домішкою крові. Мають специфічний смердючий запах. Хвороба прогресує дуже швидко, і смертельний результат може наступити менш ніж за 2 дні з моменту прояву перших клінічних ознак. Тварини гинуть, як правило, від наслідків, що настали від ускладнень, таких як гіпоглікемія, сепсис, порушення кислотно-лужного та електролітного балансу внаслідок тяжкого ступеня зневоднення. Кишкова форма хвороби так само може ускладнюватися ураженням міокарда.

Абортивний перебіг характерно для вакцинованих собак, воно відрізняється спонтанним підвищенням температури тіла, легким пригніченням, порушенням апетиту, розладами роботи шлунково-кишкового тракту. Інкубаційний період може тривати до 9 діб, прогноз, як правило, сприятливий.

Однак слід пам'ятати, що не всі випадки, що супроводжуються кривавим поносом і блювотою, викликані парвовірусом. Дані клінічні ознаки можуть зустрічатися при чумі м'ясоїдних, коронавірусному ентериті, бактеріальних інфекціях, отруєннях, великому зараженні гельмінтами, а так само при годуванні собак кістками, що приводить до пошкодження шлунково-кишкового тракту. Тут дуже важливо своєчасно звернутися до ветеринарного фахівця, який обстежує тварину і проведе диференціальну діагностику.

Для виключення помилкового діагнозу необхідно провести лабораторне дослідження. Для лабораторної діагностики парвовірусного ентериту собак використовують методи ІФА, ПЛР, РДА, РГГА, електронної мікроскопії. (Переглянути ціни на послуги)

Як діагностують парвовірусний ентерит

Як експрес-метод в лабораторіях «ОлВет» використовуються тест-системи на наявність антигену збудника. Крім того, проводиться повний ветеринарний огляд, дослідження загального і біохімічного аналізу крові, УЗД органів черевної порожнини. Комплексне обстеження тварини дозволяє визначити ступінь тяжкості захворювання і ступінь зневоднення організму, і своєчасно призначити необхідну терапію, без якої тварина загине.

Для сприятливого прогнозу при парвовірусній інфекції показана інтенсивна терапія, що проводиться в умовах стаціонару!

Як лікувати парвовірусний ентерит

В нашій методиці лікування направлено:

  • На усунення зневоднення: в клініках «ОлВет» проводиться цілодобова інфузія за допомогою сучасних апаратів - інфузоматів. Інфузомат - це прилад, який дозволяє контролювати швидкість, обсяг і тиск введення розчинів, необхідних хворій тварині протягом доби; знижувати в організмі порушення електролітного і кислотно-лужного балансу. Чим раніше почнеться усунення зневоднення і зняття інтоксикації організму при цьому важкому захворюванні, тим більше шансів врятувати вихованця;
  • Запобігання розвитку вторинної бактеріальної інфекції - введення антибіотиків, протимікробних і протипротозойних препаратів;
  • Підтримання імунітету, застосування симптоматичних препаратів, що зменшують блювоту, пронос, високу температуру, симптоматична терапія є важливим і необхідним компонентом в лікуванні.

Більшість цуценят, які виживають протягом перших 3-5 днів хвороби, як правило, йдуть на поправку.

Слід зазначити, що навіть при інтенсивній терапії, смертність у важко хворих на парвовірусний ентерит тварин дуже висока, а при лікуванні в домашніх умовах ймовірність виживання і відновлення тварин дуже мала.

Які вакцини є для профілактики парвовірусного ентериту

Єдиним ефективним захистом є проведення профілактичних заходів - вакцинація дорослих собак і цуценят.

В Україні застосовуються вакцини різних виробників:

  • Мультікан -2,4,6,8,
  • Біокан DHPPI,
  • Еурікан DHPPL-LR,
  • Нобівак DHPPI,
  • Вангард 5 / L,
  • Дюрамун Макс 5-CvK / 4L.

У клініках «ОлВет» частіше використовують вакцину Нобівак. Вакцина Нобівак Puppy вводиться по досягненню цуценятами 4-6 тижневого віку. Далі проводиться імунізація вакциною Нобівак DHPPI + Lepto у віці 8-9 тижнів, з наступною ревакцинацією через 3-4 тижні. Дорослих тварин рекомендується вакцинувати щорічно.

Пам'ятайте, що знизити ризик інфікування вашого вихованця можна тільки своєчасним вакцинуванням!

Не вигулюйте цуценят до вакцинації!

Хворобу завжди легше попередити ніж лікувати!

Поширені запитання

Згідно з міжнародними дослідженнями (75%) собак виживають та (25%) собак не виживають протягом ≥ 3 днів після первинного діагнозу парвовірусного ентериту.

Захворювання загалом протікає 3-10 днів.

Якщо лікування парвовірусного ентериту у собак протікає успішно, у вихованця має з'явитися інтерес до життя та апетит. Воду можна давати тварині. Це дозволить вивести з організму всі токсичні речовини. Годувати тварину можна лише через 12 годин після появи апетиту.