Понеділок, 29 травня 2017 08:10

Кліщ у собак. Як позбутись кліщів назавжди?

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

Ми всі знаємо, що кліщів є величезна кількість, всяких і різних. І написано про них теж багато. Але сьогодні ми поговоримо про кліщів, які доставляють багато клопоту господарям собак.

Кліщ у собаки, хто він?

Це кліщі з родини Ixodidae. І найбільше значення з них має рід Ixodes ricinus - кліщ собачий чорноногий. Особливість даного кліща це хітиновий щиток на спині. У самця по всій спині, у самок, німф і личинок тільки біля голови. Якщо ви будете розглядати знятого з собаки кліща, то зможете визначити, хто перед вами і в якому циклі розвитку знаходиться дана особа.

Думаємо, що всім власникам собак буде цікаво дізнатися цикл розвитку кліщів даного роду. А він включає наступні стадії:

  • яйця,
  • личинки,
  • німфи,
  • імаго.

Цей кліщ є кліщем з "трьома хазяїнами" і його повний життєвий цикл займає цілих три роки:

  • Парування дорослих особин відбувається на собаці.
  • Після спарювання самка харчується на тій же собаці близько двох тижнів, а потім падає на землю і відкладає кілька тисяч яєць.
  • Яйця залишаються до наступного року і з них виходять навесні личинки. Вони залазять на собаку, харчуються на ній близько шести днів, а потім падають на землю і перетворюються в німф.
  • Німфи на наступний рік знаходять собаку, харчуються на ній, потім падають на землю і перетворюються на дорослих особин.

Чому ми звертаємо вашу увагу на цикл розвитку кліща?

Прочитавши ці рядки, ви зможете зрозуміти, чому в межах міста з'явилися кліщі і їх стає все більше і більше.

Так! Все правильно. Їх з полів і лісів приносять на собі дикі міські собаки. І всі три роки ці кліщі розвиваються вже в місті і тут же розмножуються. І перетворюються в цілі популяції міських кліщів.

Як піроплазмоз передається від одного собаки до іншого?

Кліщ харчується кров'ю хворої собаки. А піроплазма живе в еритроцитах, тобто в крові. Піроплазма переходить до кліща і там доволі зручно зимує. А потім кліщ вже в іншій стадії розвитку нападає на здорову собаку і при цьому заражає її піроплазмозом.

Кліщі зазвичай забираються на верхні гілки рослин, де вони чекають своїх жертв. Потрапивши на собаку, кліщі локалізуються по всьому тілу, але більш за все їм подобаються пахвова і пахова області, морда і вуха. Багато кліщів ми також знаходимо на шиї і грудях собак. У середній смузі у кліщів спостерігається два піки активності. Це березень-червень і серпень-жовтень. Хоча поодиноких кліщів на собаках можна виявити протягом усього року, крім зими.

В пік активності кліщів не ходіть гуляти з собаками на занадто вологу місцевість

Даний вид кліщів не може існувати при відносній вологості нижче 90%. І цим обумовлюється їх поширення. Тому рекомендації такі: в пік активності кліщів не ходіть гуляти з собаками на занадто вологу місцевість. Пересування з вологого білягрунтового шару вгору на рослини для пошуку їжі у кліщів починається навесні при середньодобовій температурі не менше 10°С і закінчується восени при температурі нижче 10°С.

З березня по жовтень собака повинна бути захищена від кліщів

Влітку активність кліщів знижується через низьку вологість та високу температуру. Стає зрозумілим, коли треба починати захищати свою собаку від кліщів. І це не літо, як думають багато хто. А весна і осінь. І засоби захисту від кліщів повинні бути нанесені (спрей, краплі на холку) або одягнені (нашийники) на досить довгий проміжок часу.

Тепер ви маєте повне право запитати: «До чого таке хвилювання? Ну, причепився кліщ і відчепиться сам ». Але не тут-то було. Ці кліщі переносники збудників дуже небезпечних захворювань. Наприклад, Babesia divergens (піроплазмоз), рикетсій що викликають кліщову лихоманку та інших патогенів.

Але це ще не все. При сильному зараженні кліщами у собаки виникає анемія. Кліщі також завдяки будові свого ротового апарату наносять сильні пошкодження шкірі собаки. Ці ушкодження можуть інфікуватися і запалитися, що загрожує ускладненнями.

Як позбутись кліщів назавжди ?

Тепер відповідаємо на доволі поширене питання: «Як же зробити так, щоб кліщі зовсім на собаку не потрапляли?»

Відповідаємо: Цього зробити неможливо !!! Кліщі всеодно будуть попадати на шерсть і шкіру собаки.

Але якщо собака захищена препаратами від кліщів, то вони швидко гинуть, після того як потраплять на вашого вихованця. Також пропонуємо уважно переглядати і навіть промацувати шерсть і шкіру тварини після прогулянки. А також якщо завжди знімати кліщів з собаки і знищувати їх, то ми зможемо, хоча б трохи зупинити розвиток піроплазмоза.

І так підведемо підсумки:

  • Захищати собаку від кліщів необхідно в період з березня по жовтень.

  • Кліщі розносять небезпечні захворювання. Наприклад, піроплазмоз.

  • Велика кількість кліщів, що потрапили в шкіру собаки, викликають анемію.

  • Кліщі дуже люблять вологу і живуть у вологих місцях. І тому, йдучи гуляти з собакою в болотисту місцевість, будьте максимально обережні. А краще не ходіть туди навесні і восени, в найбільші піки активності кліщів.

  • Перевіряйте собак після прогулянок і знімайте кліщів, що не встигли причепитись.

  • Слідкуйте за тим як пересуваються бездомні собаки, і якщо зустрінете у них такі симптоми: собака пісяє кров'ю, немає апетиту, при ходьбі зад заносить, то знайте, дана собака цілком ймовірно хвора піроплазмозом, особливо пізньою весною або ранньою осінню.

  • Купуйте засоби захисту від кліщів в перевірених зоомагазинах і з хорошим терміном придатності.