Четвер, 28 липня 2022 13:04

Як перевезти собаку чи кота в Канаду? Які документи потрібні

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

Якщо ви вже розібралися з тим, як переїхати в Канаду самому, і час переїзду все ближче, встає питання про те, як привезти з собою свого улюбленця. У відношенні ввозу домашніх тварин у Канаді є дуже багато суперечливих чуток, із-за яких сам процес іноді здається дуже складним, однак для більшості домашніх тварин він як раз, навпаки, досить простий.

В Канаді імпорт тварин контролює Канадське агентство інспекції харчових продуктів (CFIA). 

Якщо тварина, що прибула до Канади, не відповідає вимогам щодо імпорту, CFIA огляне її та зазвичай наказує вивезти тварину з Канади. Залежно від особливостей ситуації може бути розпочато розслідування. CFIA також може вживати примусових заходів, пропорційних серйозності невідповідності, наприклад листи про невідповідність, адміністративні грошові штрафи (AMP) і, можливо, судове переслідування.

Тому рекомендуємо уважно прочитати все, що буде нижче, щоб у вас надалі не виникало проблем. У даній статті ми будемо говорити про виїзд зі своїм домашнім улюбленцем і без переслідування комерційних цілей і т.д.. Там діють жорсткіші правила і з ними краще ознайомитись на офіційному сайті (відкриється у новому вікні).

Як вивезти собаку до Канади

Розглянемо найтиповішу ситуацію, коли ви подорожуєте зі своїм домашнім улюбленцем. Про усі інші варіанти імпорту собак рекомендуємо почитати безпосередньо на сайті (відкриється у новому вікні)

Собаки, що в'їжджають в Канаду, не потребують обов'язкового переміщення на карантин.

Домашній собака визначається як собака, яка призначена для проживання з власником, який привозить тварину в Канаду як особисту домашню собаку. Собака не призначена для продажу чи передачі іншій особі після її прибуття до Канади та/або не призначена для комерційних цілей, таких як розмноження, розведення чи продаж потомства, демонстрація/виставка, продаж зародкової плазми, продаж собаки. сам по собі, наукове використання/дослідження або статус спеціального навчання (незалежно від того, чи отримано прибуток, чи відбувається переказ коштів).

Власник повинен бути імпортером собаки та мати можливість надати документацію, яка чітко демонструє, що він є власником собаки та отримав право власності до її в’їзду в Канаду на запит.

Перелік документів, які необхідно мати для подорожі з собакою в Канаду

Ми називаємо це "must have набір", ці документи в 99% випадків є основними для подорожей країнами світу і ми завжди рекомендуємо почати саме з них, єдиним виключенням тут буде відсутність обов'язкового мікрочипа, Канада їх не вимагає, про це буде написано нижче. Отже, вам необхідно мати:

Після підготовки усіх документів, в Україні ви отримуєте ветеринарну довідку Форма-1, яка видається тільки в державних установах ветеринарної медицини. Такий документ у кінцевому результаті обмінюється на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка. Довідку слід отримати за 3 дні до виїзду. Обмін довідки на сертифікат відбувається в аеропорту Службою ветеринарного контролю, тому краще прибути туди швидше, це може зайняти певний час.

Усі особисті домашні собаки, комерційні собаки віком від 8 місяців і домашні коти, які імпортуються до Канади, пройдуть документальний огляд Канадським прикордонним агентством (відкривається в новому вікні) (CBSA), щоб переконатися, що тварина вакцинована проти сказу, опис є актуальним і відповідає тварині. CBSA також візуально огляне тварину, щоб переконатися, що немає видимих ​​ознак хвороби чи травми. CBSA може зв’язатися з CFIA, якщо потрібні ветеринарні рекомендації чи експертиза. У деяких випадках тварина може бути направлена ​​до CFIA для подальшого огляду. Стягуватиметься додаткова плата за вартість перевірки CFIA.

Якщо домашня собака не відповідає канадським вимогам імпорту щодо вакцинації проти сказу, власнику буде наказано власним коштом вакцинувати свою тварину проти сказу протягом 2 тижнів після прибуття. Потім власник повинен пред’явити сертифікат про щеплення від сказу до найближчого відділу охорони здоров’я тварин CFIA (відкривається в новому вікні)Щоб дізнатися про суми комісії, перегляньте Повідомлення про комісії CFIA (відкриється в новому вікні)Усі збори мають бути сплачені під час перевірки. Будь-які відповідні податки та збори розраховує CBSA.

Якщо імпортована тварина не відповідає вимогам, ситуацію буде розглянуто та прийнято рішення щодо права тварини на в’їзд до Канади. Залежно від фактів справи та невідповідності вимогам CFIA, тварину може бути вивезено з Канади, можуть бути застосовані штрафи та/або судові позови.

Тому рекомендуємо заздалегідь подбати про усі необхідні документи.

Згідно з правилами Канади, сертифікація на сказ не потрібна, якщо:

  1. Собака-помічник (супроводжує людей з обмеженими можливостями)
  2. Собаки віком до трьох місяців на момент імпорту до Канади.

 УВАГА! Канада не вимагає ідентифікації мікрочипа чи татуювання для домашніх собак, імпортованих як особистих домашніх тварин або домашніх котів. Проте собаки віком до 8 місяців, імпортовані під комерційну категорію (собаки для роздрібного продажу, розведення або виставок, наукових досліджень, собаки зі «статусом спеціального навчання» та собаки, призначені для організації захисту тварин), повинні бути ідентифікованими електронним мікрочипом.

Нагадуємо, що вище наведена інформація стосується домашніх собак, що подорожують з власниками. Якщо ви везете собаку з іншою метою скористайтесь автоматизованою довідковою системою імпорту (AIRS) (відкриється в новому вікні), там зібрана завжди актуальна інформація, щодо вимог імпорту тварин в Канаду.

Також рекомендуємо уточнити вимоги до перевезення собаки в Канаду в авіакомпанії, послугами якої ви скористаєтесь. У них можуть бути додаткові вимоги, щодо перевезення тварин.

 Як вивезти кота до Канади

Загалом для котів існують ті ж правила, що й для собак і на них розповсюджуються ті самі вимоги, про які ви можете почитати вище.  Коротко опишемо основні моменти:

  • Домашні коти, що в'їжджають в Канаду, не потребують обов'язкового переміщення на карантин.
  • Канада не вимагає наявність мікрочипа.
  • Не потрібно сертифікату про щеплення від сказу, якщо котові менше 3-х місяців на момент в'їзду до Канади.
  • Також слід врахувати, що далеко не всіх котів можна перевозити в салоні літака, що для багатьох стає неприємним сюрпризом. Тому цей момент варто заздалегідь уточнити в авіаперевізника.

Перелік документів, які необхідно мати для подорожі з котом в Канаду

Для котів Канада пред'являє ті самі вимоги й щодо собак, отже для кота вам необхідно мати:

Після підготовки усіх документі, в Україні ви отримуєте ветеринарну довідку Форма-1, яка видається тільки в державних установах ветеринарної медицини. Такий документ у кінцевому результаті обмінюється на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка. Довідку слід отримати за 3 дні до виїзду. Обмін довідки на сертифікат відбувається в аеропорту Службою ветеринарного контролю, тому краще прибути туди швидше, це може зайняти певний час.

Поширені запитання щодо перевезення тварин в Канаду

Так, якщо це стосується перевезення домашніх кота чи собаку. Якщо ви перевозите тварин з іншою метою, напрклад комерційною, то радимо перевірити умови перевезення в автоматизованою довідковою системою імпорту (AIRS) (відкриється в новому вікні)>

Так, якщо тварині менше 3-х місяців. Або якщо у вас є підтвердження того, що тварина не переносить вакцинацію.

Офіційно Канада не вимагає серологічного тесту на антитіла. до сказу. Але його може вимагати авіакомпанія. Тому радимо уточнити цю інформацію в авіаперевізника.

Ні, Канада не вимагає наявність мікрочипа у домашніх тварин..